Klíčivosť semien: správne uskladnenie

Niektoré semená si svoju klíčivosť dokážu ponechať i niekoľko rokov. Niektoré ju naopak strácajú po veľmi krátkej dobe. Medzi rekordérov patrí napríklad zeler, a to stopkový aj klasický. Semená, ktoré už boli vystavené vzduchu, teda napríklad otvorený balíček, môžete posadiť pokojne aj po takto dlhej dobe. Vo väčšine prípadov však semená nemajú takto dlhú životnosť. Do veľkej miery ju ale vieme ovplyvniť správnym uskladnení.

meloun
 
Vlhkosť je smrteľná
 
Je úplne jedno, či sa chystáte odložiť vlastné semienka, ktoré ste zozbierali z vami vypestovaných rastlín, alebo tie kupované. V oboch prípadoch totiž potrebujú rovnaké podmienky. Jedným z najhorších faktorov, ktoré vplývajú na klíčivosť semien, je vlhkosť. Preto ich nikdy neskladujeme v pivnici, alebo plastovej škatuli bez prísunu vzduchu, či na iných miestach kde je nadmerne vlhko.
Suché semená vložte do plastového vrecúška, alebo uzatvárateľnej sklenenej, či plastovej fľaše. Zabezpečte jednoducho to, aby sa k nim v žiadnom prípade nedostala vlhkosť. Následne použite papierovú škatuľu, alebo čokoľvek, kde sa nebude zrážať para a tento mikro – priestor nezačne vlhnúť.
 
Suché semená sú základom
 
Dôležité je i to, aby boli semená dokonale suché.Ak si tým nie ste istý, rozložte ich na papierovú servítku, na radiátor položte hrubšiu knihu a semená na nej nechajte položené aspoň dvadsaťštyri hodín. Takto budete mať istotu, že sú dostatočne suché. Nikdy nepoužívajte mikrovlnnú, alebo klasickú rúru a ani sušičku na ovocie a zeleninu. Takto by ste ich totiž mohli vážne poškodiť.
 
obiloviny

Vhodná teplota a tma
 
Druhým dôležitým faktorom je správna teplota. Prílišnízka, ale naopak i príliš vysoká, prirodzene znižuje kvalitu semien a taktiež ich klíčivosť. Ideálne by sa mala pohybovať okolo desiatich až pätnástich stupňov Celzia. Je taktiež dobré, ak nebude kolísať. Vždy zabezpečte i to, aby boli semená v úplnej tme.