Spánok ako hobby mnohých ľudí

Pre niektorých čas na regeneráciu organizmu, pre niektorých ich hobby – spánok je určite súčasťou života každého z nás, nakoľko bez neho nikto z nás nemôže byť. Alebo žeby predsa?
děvče v postely

Často ľudí, ktorí sa s chuťou venujú spánku, nazývame hanlivými menami – spachtoši, lenivci, zaháľači. No vedeli ste, že to vlastne robia pre svoje zdravie? Nie je to len ich hobby… bez spánku by totižto človek asi neprežil. Možno Vám to pripadá pritiahnuté za vlasy, no nie ste jediný, kto o tom pochyboval. Pochyboval o tom i pán menom Peter Tripp.

Spánková deprivácia – bez spánku to nejde

Tento pán, túžiaci po popularite sa dal na zaujímavý pokus – koľko dokáže človek vydržať bez spánku? V roku 1959 sa tento rozhlasový reportér dal prehovoriť na prelomenie rekordu a chcel vydržať bez spánku čo možno najdlhšie. Neustále bol monitorovaný EEG (činnosť jeho mozgu) a neustála prítomnosť asistentov eliminovala možné zdriemnutie. Už po pár dňoch ale nastali zmeny – pán Trip bol trvalo podráždený, správal sa urážlivo a drzo, trpel na podchladenie. Netrvalo dlho a začali prvé halucinácie, stal sa paranoidným a napoly šialeným. Tieto stavy sa opakovali cyklicky v čase, kedy mal podľa mozgu spať – čiže ináč povedané – i napriek tomu, že pán Tripp nespal, jeho mozog sa tak správal – halucinácie v tomto prípade nahradzovali normálne snenie. Po dvesto hodinách bez spánku už pán Tripp vyzeral ako živá mŕtvola. Po skončení pokusu spal pán Trip nepretržite dvadsať štyri hodín. No najväčší dopad mal tento pokus na jeho neskorší život: už nikdy sa nevrátil do starých koľají – psychicky sa zrútil a natrvalo mu to zmenilo osobnosť. Prišiel o prácu, nasledoval rozvod so ženou a pravidelné návštevy k lekárom, nakoľko už zdravotne nebol nikdy ako pred tým.

Mojím hobby je môj spánok

Teraz všetci vieme, že mať ako, je celkom užitočné. Natiahnuť sa na posteli a užívať si odpočinok, je pre naše telo hotové požehnanie. Nielenže sa naša myseľ zresetuje, ešte si odpočinie i náš organizmus: svaly sa uvoľnia, kĺby a šľachy zrelaxujú a sú pripravené na ďalšiu činnosť. Ľudia si stále viac uvedomujú dôležitosť spánku a veľakrát sa mu oddávajú aj počas dňa – to je ale v poriadku. Asi to váš organizmus potrebuje.
spánek na břiše

Dôležitosť spánku

Človek by podľa posledných štúdii mal spať 8 až 9 hodín denne. Ak nechcete dopadnúť ako pán Tripp, neberte spánok na ľahkú váhu. Telo aj myseľ si musí odpočinúť, aby si dokázala utriediť dojmy a myšlienky z predchádzajúceho dňa. Len tak je človek