Pripravte si cviklovú nátierku ktorá prospeje vašej pečeni

Cvikla je vo všeobecnosti veľmi zdravá potravina. V prvom rade prečisťuje krv a zároveň zlepšuje jej kvalitu. Jej druhou pozitívnou vlastnosťou je aj regenerácia a čistenie pečene.  Ak teda potrebujete tento orgán trošku zotaviť, pripravte si nátierku, ktorej môžete zjesť koľko vám hrdlo ráči.

řepa
 
Čo budete potrebovať:

  • Jedna menšia cvikla
  • Jedna stredná mrkva
  • Dva strúčiky cesnaku
  • Dve vajíčka
  • Extra panenský olivový olej (lisovaný za studena)
  • Himalájska soľ
  • Dve polievkové lyžice jablčného ocotu
  • Kávovú lyžičku medu

 
Postup prípravy
 
Na začiatok si uvarte dve vajíčka. Tie ošúpte a nakrájajte do misky. Ošúpte si mrkvu, cesnak i cviklu a všetky tri suroviny najemno nastrúhajte do misky k vajíčkam. Prilejte olivový olej. nemusíte sa držať presného množstva. Dôležité je to, aby mala celá zmes jemnú konzistenciu. Na záver prilejte dve polievkové lyžice jablčného octu, kávovú lyžičku medu a trošku soli. Všetko rozmixujte do hladka a môžete jesť.
 
Prečo táto nátierka pomôže vašej pečeni?
 
Cvikla :

  • Prečisťuje krv aj pečeň.
  • Obsahuje rastlinné flavonoidy a beta-karotén.

Mrkva :

  • Obsahuje vysoké množstvo pektínov. Ide o rozpustný typ vlákniny, ktorá napomáha udržiavaniu správnej hladiny cholesterolu, trigliceridov a cukru v krvi.
  • Obsahuje beta-karotén.

salát
Cesnak :

  • Podobne ako cvikla detoxikuje pečeň.
  • Aktivizuje enzýmy, ktoré zbavujú telo škodlivých látok.
  • Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi.
  • Obsahuje selén a alicín. Tieto látky zbavujú pečeň škodlivých látok.

Jablčný ocot:

  • Prečisťuje celý organizmus.
  • Má pozitívny vplyv na trávenie a črevnú mikroflóru.
  • Regeneruje pečeň.
  • Napomáha upraviť celý metabolizmus .

Himalájska soľ:

  • V porovnaní s klasickou soľou obsahuje omnoho viac železa. To je pre správne fungovanie pečene veľmi dôležité.
  • Obsahuje vysoké množstvo minerálov.
  • Všetky látky sa v nej nachádzajú prirodzene, teda nie sú pridávané chemicky.